Restaurante si baruri

Amenajare restaurante: Idei de design restaurant + imagini

In contextul pandemiei COVID19, HoReCa a avut de suferit modificari majore. Totusi, de-a lungul anilor, proprietarii au decis sa deschida noi locatii ori sa amenajeze, din nou, restaurantele vechi astfel incat sa bifeze cerintele pietei.

Chiar daca intuitiv este sa ne gandim strict la designul locatiei, existe cateva elemente mult mai importante pe care trebuie sa le iei in considerare daca ai de gand sa iti deschizi un restaurant ori sa il rebranduiesti. In randurile urmatoare vei gasi toate informatiile de care ai nevoie pentru a face o amenajare corecta, estetica si practica. 

De ce trebuie sa tii cont inainte de amenajarea unui restaurant? 

Inainte de a incepe proiectul, ia in considerare faptul ca trebuie sa stii cu exactitate cateva detalii importante: ce concept vrei sa abordezi, care este bugetul pe care il ai pentru amenajare, precum si care sunt pasii pentru a avea o planificare si o proiectare corecta.

Conceptul restaurantului

Conceptul unui restaurant este ideea de baza care defineste intreaga locatie. Cand te gandesti la amenajarea interioara, ia in calcul stilul culinar, tipul de servire, profilul clientului, meniul, preturile, dar si atmosfera pe care vrei sa o creezi. Pe piata exista multe tipuri de restaurante, de la fast food, fine dining, tip mediteranean, rustic sau modern. 

Buget & costuri pentru amenajare

Cand incepi sa pui pe hartie costurile pentru amenajare, ia in calcul mai multi factori, printre care si: dimensiunea locului, materialele folosite, functionalitatea, echipamentele, decoratiunile si mobilierul. Bugetul pentru un spatiu HoReCa poate varia, de exemplu, intre 600 – 1200 euro per metru patrat, in functie dimensiunea locului si conceptul ales.

Planificarea si proiectarea restaurantului

Pentru planificarea si proiectarea restaurantului iti recomandam sa colaborezi cu o firma specializata. Nu doar ca trebuie sa ai o idee bine conturata despre cum va arata spatiul, insa trebuie sa iei in calcul si fluxul de angajati, fluxul de clienti, modul in care sunt pozitionate bucataria, grupul sanitar si zonele de intrare/iesire.

Amenajarea restaurantului in functie de spatiu & dimensiune 

Amenajarea unui restaurant este influentata de dimensiunea spatiului. Astfel, este bine sa ai o distributie cat mai atent realizata pentru zonele functionale, sa alegi mobilier de dimensiuni potrivite si sa te ajuti de tot ceea ce inseamna decor si lumini.

Amenajare restaurant mic 

Un restaurant de dimensiuni mici poate veni cu multe provocari. Insa, inainte de orice, trebuie sa iei in calcul doua lucruri importante: fluxul clientilor si al personalului, dar si modul in care alegi sa aranjezi zona de servire. Evita supra-aglomerarea locatiei cu decoratiuni sau accesorii. Pastreaz-o cat mai aerisita si gandeste foarte bine fiecare zona, astfel incat sa existe un echilibru.

Amenajare restaurant mare 

Cand vine vorba despre amenajarea unui restaurant mare, posibilitatile sunt infinite. Daca intr-un spatiu mic trebuia sa acorzi atentie numarului de obiecte integrate, acum este nevoie sa acorzi atentie designului propriu-zis, astfel incat  sa oferi o atmosfera memorabilia fiecarui client. Atentia la detalii este extrem de importanta, asa ca alege atent culorile, mobilierul si decoratiunile.

Idei amenajare terasa restaurant 

Terasa unui restaurant poate fi amenajata in acelasi stil ca interiorul restaurantului. Totusi, tine cont ca afara este nevoie de un mobilier rezistent la averse si la modificarile de temperatura, dar caruia sa nu-i lipseasca partea estetica. Foloseste culori care sa le stimuleze apetitul clientilor si asigura-te ca atmosfera creata prin decor, muzica si lumini este una potrivita.

Amenajare restaurant in funcție de stil 

In functie de stilul ales, amenajarea interioara a restaurantului poate merge in multe directii. Tocmai de aceea este bine sa tii cont de conceptul locului, precum si de atmosfera pe care doresti sa o creezi.

Amenajarea restaurantului clasic 

Un restaurant amenajat in stil clasic iese in evidenta prin spatiile mari, grandioase, care inspira eleganta. Culorile neutre si calde reprezinta rafinament, asa ca nu te sfii sa folosesti nuante de galben pal, alb sau bej atat pe pereti, cat si pentru tapiterii sau decoratiuni. Candelabrele sunt si ele nelipsite, impreuna cu oglinzile impunatoare, chenarele decorative pentru pereti si, de ce nu, cu statuetele de mici dimensiuni. 

Amenajarea restaurantului in stil mediteranean

Stilul mediteranean inspira natura, mare si nisip fin. Asa ca, pentru a oferi un efect autentic, opteaza pentru o paleta cromatica in nuante de albastru, galben, verde sau portocaliu, si combin-o cu diverse materiale naturale, lemn, piatra, in, ceramica sau rachita. Nu uita de elementele decorative, scoicile, coloanele grecesti decorative sau tablourile cu peisaje specifice.

Amenajare restaurant rustic 

Lemnul este principalul material natural in stilul rustic. Mesele si scaunele din lemn, alaturi de obiectele din ceramica, tesaturile din materiale naturale si o podea realizata in totalitate din piatra, vor oferi efectul rustic. Lasa-te inspirat din natura, decoreaza spatiul cu flori, obiecte vechi si creeaza o atmosfera primitoare cu ajutorul luminii difuze si a unui mobilier confortabil.

Amenajarea restaurantului in stil modern 

Un restaurant in stil modern se diferentiaza de restul locatiilor prin contrastul creat intre culorile, texturile si materialele folosite. Paleta cromatica este una neutra, nuante de alb, gri, negru sau chiar tonuri de crem. Mobilierul vine in completare datorita liniilor simple pe care le are, alaturi de diverse elemente decorative: covoare din tesaturi naturale si cu pattern-uri minimaliste, lampi in forme inedite, tablouri si perne in culori contrastante.

Amenajarea restaurantului in stil minimalist

Stilul minimalist se potriveste perfect intr-un spatiu deschis si luminos. Culorile sunt neutre, alb, negru, diverse nuante de gri sau bej, iar mobilierul este unul in linii cat mai simple, fara elemente decorative sau ornamente care sa aglomereze vizual. Cand vine vorba despre decoratiuni, elimina covoarele, pernele sau tablourile, si pune accent pe plantele verzi, naturale.

Amenajarea restaurantului in stil industrial

Pentru stilul industrial, foloseste materiale cat mai brute si naturale. Metalul, lemnul, caramida si chiar betonul sunt esentiale intr-un astfel de proiect. Mobilierul trebuie sa fie unul cat mai robust, cu aspect usor uzat. Lasa mai multe zone decopertate pentru a oferi acel efect industrial si monteaza diverse obiecte decorative inspirate din foste fabrici pentru un aspect autentic. Mergi pe culori inchise, maro, gri, negru, chiar si pe culori puternice, portocaliu, albastru si galben.

Amenajarea spatiilor din interiorul & din afara restaurantului 

Pentru a avea armonie si continuitate vizuala, spatiul interior si exterior trebuie sa fie amenajat in acelasi stil. Indiferent ca este vorba despre bai, zona de bar, curtea, bucataria sau parcarea restaurantului, trebuie sa existe elemente comune pentru a crea o legatura vizuala estetica, dar si practica.

Amenajare bucatarie restaurant

Inainte de a te gandi la design-ul bucatariei, cel mai important aspect de care trebuie sa tii cont sunt normele de igiena si siguranta alimentara. Foloseste un mobilier rezistent, din inox, pentru a fi mai usor de dezinfectat si curatat. Asigura-te ca vei avea o ventilatie corespunzatoare si ca vei opta doar pentru mobilier functional, care sa ajute atat la partea de depozitare si organizare, dar si la pregatirea mancarii. 

Amenajare baie restaurant

Intr-un restaurant trebuie sa ai cel putin doua bai: una pentru personal si alta pentru clienti. Amandoua ar trebui sa se axeze pe optimizarea spatiului, folosind corpuri de mobilier pentru depozitare si organizare cat mai potrivite, dar si estetice. Incearca sa aduci conceptul folosit in amenajarea restaurantului si in bai.

Amenajare bar restaurant

Amenajarea unui bar este in stransa legatura cu spatiul disponibil. In functie de cat de mic sau mare este locul, barul poate fi punctul central al restaurantului sau cel secundar. Cel mai important intr-o astfel de amenajare este sa creezi un punct focal si sa folosesti un element definitoriu de design care sa atraga atentia asupra zonei. De asemenea, lumina trebuie sa fie una ambientala, iar decoratiunile trebuie sa se impleteasca corespunzator.

Amenajare curte restaurant

Curtea unui restaurant poate juca un rol important in perceptia clientilor asupra locului. Incearca sa aduci conceptul din interior si in exterior prin intermediul mobilierului rezistent la intemperii, prin copertine sau sisteme de incalzire pentru sezonul rece, prin lumini potrivite si elemente naturale – flori, copaci sau mici zone cu apa.

Amenajare parcare restaurant

Pentru a facilita cat mai bine accesul in restaurant, este necesar sa ai si o parcare. Atunci cand incepi cautarile pentru spatiu, ia in calcul sa existe si o zona accesibila si vizibila pentru masinile clientilor. Creeaza un spatiu bine organizat, folosindu-te de indicatoare, bariere de acces si marcaje. Iluminarea este si ea extrem de importanta intr-o parcare, mai ales ca ofera si siguranta. Foloseste stalpi de iluminat, senzori sau mici leduri.

Amenajarea restaurantului in functie de specificul acestuia 

Fiecare specific are caracteristicile proprii de amenajare, de la culorile folosite, materiale si finisaje, pana la decoratiunile interioare si exterioare. Inainte de a incepe cumparaturile, asigura-te ca ai decis 100% specificul restaurantului si stii in ce directie vrei sa te indrepti.

Amenajare restaurant pescaresc / o cherhana 

In primul rand, un restaurant pescaresc trebuie sa se afle pe malul marii sau a unui loc, astfel incat sa existe acces la peste proaspat, dar si la o priveliste unica. In ceea ce priveste amenajarea, materialele naturale sunt des folosite pentru a oferi acel aspect unic de pescarie. Combina-le cu decoratiunile autentice marinaresti, precum sunt ancorele, scoicile, corzile sau lampile vechi de iluminat.

Amenajare restaurant de tip fine dining

Restaurantele de tip fine dining au, de regula, un stil modern, eclectic sau, de ce nu, chiar tematic. Este foarte important sa creezi un spatiu care sa inspire si sa expire eleganta, rafinament, dar, in acelasi timp, sa fie si confortabil. Asigura-te ca zonele de servit masa sunt asezate strategic, astfel incat sa existe intimitate, dar si ca planul de iluminat este gandit in detaliu pentru fiecare zona in parte.

Amenajare restaurant de tip fast food

Restaurantele de tip fast food merg pe un design modern & relaxat, care influenteaza clientii sa petreaca tot mai mult timp in ele. Evita aglomerarea meselor sau a caselor de marcat, monteaza sisteme rapide pentru comenzi si plati si, nu in ultimul rand, delimiteaza cat mai bine fiecare zona in parte a restaurantului. Mobilierul trebuie sa fie unul simplu, rezistent la socuri, murdarie si trafic intens.

Amenajare restaurant de mancare traditionala 

Pentru un restaurant traditional alege un stil care sa reflecte istoria si cultura zonei, dar si conceptul pe care tu vrei sa-l implementezi. Spatiul trebuie sa fie unul estetic, primitor si autentic, iar mobilierul din lemn si textilele din materiale naturale sunt bine venite. Obiectele de artizanat, fotografiile vechi, vasele de lut sau colectiile decorative pentru pereti realizate de designeri sunt si ele reprezentative pentru decorul unui loc.

Alte elemente importante pentru amenajarea restaurantului

Amenajarea unui restaurant trebuie sa aiba un efect estetic, dar si sa ofere un flux potrivit pentru clienti. Citeste urmatoarele randuri pentru a vedea ce elemente mai poti lua in calcul.

Atmosfera restaurantului 

Atmosfera restaurantului se construieste cu ajutorul corpurilor de iluminat, prin muzica folosita, prin decorul ales, dar si prin serviciul oferit.

Corpurile de iluminat din restaurant

Alege corpuri de iluminat in stilul decorului ales. De asemenea, siguranta si eficienta energetica sunt si ele doua criterii importante de luat in calcul. Gandeste fiecare zona alaturi de un specialist si descopera daca ai nevoie de lumini generale ori lumini de accent.

Culorile restaurantului

Culorile alese pentru amenajare trebuie sa se completeze si sa nu fie prea monotone. Ele trebuie sa se potriveasca cu personalitatea si conceptul restaurantului. In functie de ce iti doresti sa transmiti, poti combina culorile calde cu diverse accente astfel incat sa ajungi la un rezultat armonios.

Sonorizarea (muzica & boxele)

Muzica intr-un restaurant este foarte importanta pentru crearea atmosferei. Totusi, cand faci planul locatiei, ai grija sa amplasezi cat mai strategic boxele in functie de forma si marimea restaurantului. Monteaza difuzoarele audio pe tavan, pe perete sau podea in functie de necesitati, astfel incat sunetul sa se distribuie armonios.

Organizarea meselor

Organizarea meselor este influentata si de dimensiunea restaurantului. Totusi, crearea unui plan al locatiei, indiferent de numarul meselor, este absolut necesar, el putand marca zona de responsabilitate a fiecarui ospatar. 

Cum poti folosi profilele decorative la amenajarea restaurantului?

Indiferent ca vorbim despre amenajarea interioara sau exterioara a unui restaurant, este bine sa stii ca exista produse decorative, dar si practice, care iti pot veni in ajutor. De exemplu, profilele decorative de interior pot oferi mici accente decorative, dar pot si ascunde imbinarile inestetice, cablurile sau chiar tevile care sunt la vedere. In cazul terasei sau a curtii, profilele decorative de exterior te pot ajuta sa incadrezi ferestrele sau chiar sa delimitezi spatiile, avand materiale rezistente pentru toate conditiile meteo. Cu putina imaginatie si ajutor specializat, poti crea designul ideal pentru restaurantul tau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *